Bewindvoering heeft vele verschillende aspecten. Hierbij kan gedacht worden aan de redenen waarom iemand onder bewind komt te staan. Is dit bijvoorbeeld door een mentale beperking dan zal een aanvraag ingediend worden voor persoon in kwestie door de begeleiders of ouders. Is er sprake van schulden en voornamelijk problematische schulden dan kan de persoon aanvragen om zelf vrijwillig onder bewind te komen te staan. Het kan nog steeds zijn dat mensen in uw omgeving gevraagd worden om een mening dat u onder bewind komt te staan, zodat de rechtbank weet dat er inderdaad problemen aanwezig zijn en dat het niet een tijdelijk probleem is. Bewindvoering is een lange termijn oplossing. Ziet u momenteel geen mogelijkheden meer met de huidige schulden problematiek? Dan kan vrijwillige bewindvoering veel voor u betekenen.

Hoe werkt vrijwillige bewindvoering?

Vrijwillige bewindvoering houdt in dat u vrijwillig onder bewind komt te staan. Wij merken geregeld dat dit komt door problematische schulden. Schulden waar u of uw naasten niet meer vanaf kunnen komen zonder hulp. Wij merkten dat er vaak gezocht wordt naar rust en stabiliteit. Dit kan een bewindvoerder aan u geven.

Vrijwillige bewind heeft veel gelijkenissen met reguliere bewindvoering. Het grote verschil is dat u zelf nog wat meer vrijheid heeft wat er met het geld gebeurd. Alle financiele zaken zullen voor u geregeld worden, en er wordt een specifieke rekening voor u geopend. Op deze rekening wordt leefgeld gestort. Leefgeld houdt in dat u dit geld kan gebruiken om uw leven te voorzien voor wat het nodig heeft.

Procedure

De procedure is vrij gelijkwaardig aan algemeen bewind, alleen komt er bij algemeen bewind vaak de ouders of begeleiders mee naar de rechtbank. Dit is niet het geval bij vrijwillig bewind. U bent verantwoordelijk voor uwzelf en de rechtbank ziet dit ook op dezelfde manier. Bij de rechtbank wordt gevraagd of u het vindt dat het een afgewogen beslissing is. Vindt u dit dan kunt u onder bewind komen te staan.

 

Zoekt u vrijwillig bewind? Wij kunnnen u helpen. Vul ons aanvraag formulier in of bel ons.